Fanemarkering mot NorthConnect

Fanemarkering mot NorthConnect

Foran Stortinget, 9. Mars. Steffen Høiland, Torunn Ægisdottir og Remy Penev deltok

Vi frykter er at en ytterligere bygging av utenlandskabler vil øke strømprisen for blant annet norske kommuner, sjukehus, forbrukere og norsk kraftintensiv industri. Økte strømpriser vil kunne sette 11 000 arbeidsplasser i distriktene i fare. Hver arbeidsplass i industrien gir også 2-3 arbeidsplasser i serviceindustri og offentlig sektor.

Produksjon av metaller i Norge er basert på rein energi. Dersom rammevilkårene for billig strøm forsvinner, er risikoen stor for utflagging av kraftintensiv industri til land som baserer seg på kullkraft slik som Kina og India. Dette betyr opp til 8 ganger større CO2-utslipp enn produksjon i Norge. Elektrifisering av sokkelen vil ikke gi noen reell klimaeffekt, men øke kravet om mer naturraserende vindkraft på land. Et alternativ til elektrifisering av sokkelen vil være offshore vind som bør prioriteres. Vår elektriske kraft må nyttes som en ressurs for industriutvikling i Norge.

Offshore vindkraft kan utvikles som en ny strategisk industri i Norge, med verden som marked.  Myndighetene må gi norske bedrifter rammevilkår for produksjon for å oppgradere norsk vannkraft. For å forsvare den grønne industrien i Norge, må utbygging og konsesjon av North Connect stanses.

Les mer om saken i FriFagbevgelse.no

09.03.2020 14:00